Az egyesület megalakulása után jelentős szerepet játszott a főiskola nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében, hiszen több külföldi intézménnyel először a sportkapcsolatok felvételére került sor és csak utána alakultak ki a sok esetben több évtizedes intézményi oktatási és kutatási együttműködések.

Így első ízben 1970-ben Lipcsében járt az IHS Leipzig vendégeként kézilabda és röplabda csapatunk, amit budapesti viszontlátogatás követett. A további években hasonlóan oda-visszavágós találkozókra került sor. Kezdetben az általában 30 fős küldöttség  utazása vonattal, majd a főiskola autóbuszával történt. A sporttalálkozók mellett sok érdekes program egészített ki az általában 7-8 napos találkozókat.  A hazai vendéglátás során általában Budapest mellett a Dunakanyar és a Balaton látványosságait mutattuk meg vendégeinknek.

1971-1987

Lipcse, Halle, Drezda,Berlin, Rostock

kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, röplabda

1973-tól újabb kapcsolat alakult ki a Várnai Egyetemmel, melynek során Románián (Marosvásárhely) illetve Jugoszlávián (Palics, Dubrovnik) keresztül nagyszerű  élményekkel teli autóbuszos túrákon vettünk részt.

1973-1978

Várna

labdarúgás, kosárlabda,           labdarúgás, kézilabda

A több csapatot érintő hosszabb túrák mellettszakosztályaink különböző meghívásoknak eleget téve vettek részt nemzetközi eseményeken, így...

röplabda csapatunk Brnoban, Prágában és Varsóban,

női kosárlabda csapatunk Prágában és Zilinán,

tollalabdázóink Prágában, Zilinán és Angersban,

női kosárlabdázóink Prágában és Brnoban,

férfi kosárlabdázóink Drezdában, Angersban, Palermóban és Salzburgban.  >>>         <<<

Ezeken a tornákon nemcsak a részvételünk volt fontos, hanem nagyon eredményesen is szerepeltünk:

 

  •   tollaslabdázóink és Bereknyei Imre cseh nemzetközi bajnoki címe Zilinán,
  •   röplabdázónk tornagyőzelme Prágában,
  •   férfi kosárlabda csapatunk „30 éves az NDK”tornagyőzelem Drezdában,
  •   női kosárlabdázóink tornagyőzelme Prágában és 2. helyeaz I. Quintaten Angersban,

 

Legnagyobb nemzetközi sikerünk férfi kosarasaink 1984-ben a II. Quintaten nyolc ország egyetemi csapatai (francia tartományi válogatott, tuniszi válogatott, Madridi Egyetem, Barcelonai Egyetem, algériai válogatott, portugál válogatott) részvételével, több francia kisvárosban lebonyolított (döntő Angersban) tornán fantasztikus játékkal nagy közönség előtt aratott tornagyőzelme volt.

Sajnos egyesületünk és a főiskola anyagi lehetőségei a kilencvenes évektől kezdve nem tették lehetővé a cserekapcsolatok ilyen mértékű folytatását.

A egyesület „legfiatalabb” szakosztálya a kilencvenes évek közepén alakult küzdősport (kick-boksz, kempo) szakosztály azonban lényegében „saját erőből” egy kiemelkedően agilis és hozzáértő szakember (Erdős János) vezetésével még a sportágat kezdő hallgatóink közül is remek versenyzőket nevelt, ami nemzetközi eredményeket is produkált.

Ők szerezték egyesületünk első EB érmét is, amit további nagyszerű egyéni (világ- és Európa bajnoki címek és helyezések) valamint csapat (Világ Kupa 3. hely) eredmények követtek.

 

Erről bővebbet a szakosztályok oldalain     >>>       <<<